Medische Encyclopedie – Apotheek Oudewater – Oudewater

Uw apotheek in Oudewater

Bij Apotheek Oudewater bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg.

Oude singel 11-21
3421ED Oudewater

Tel: 0348 56 13 82
Fax: 0348 56 25 75
E-mail: info@apotheekoudewater.nl

U kunt ons ook appen met korte vragen! App ons gewoon op 0348-561382. U krijgt zo snel mogelijk antwoord

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Koorts bij kinderen

Inhoud

Koorts bij kinderen

Wat is koorts bij kinderen?

Koorts komt veel voor bij kinderen, vooral bij kinderen onder de 5 jaar.
Uw kind heeft koorts als de lichaamstemperatuur 38 graden is of hoger dan 38 graden.

Hoe meten?
Meet de temperatuur met een thermometer in de anus (poepgaatje). Dit is het meest betrouwbaar.
Een oorthermometer is makkelijk, maar minder betrouwbaar. Bij kinderen jonger dan 3 maanden is een oorthermometer niet geschikt. De ingang van het oor is nog te klein om goed te kunnen meten.

Hoe hoog?
De lichaamstemperatuur is in de avond altijd iets hoger dan in de ochtend. Dat is normaal, ook bij kinderen met koorts. Bij een infectie (bijvoorbeeld door een virus of bacterie) kan de temperatuur wel 40 of 41 graden worden. Dat is niet gevaarlijk. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. De temperatuur komt bijna nooit boven de 41 graden.
De hoogte van de koorts zegt niet veel over hoe erg de ziekte is. Let ook op de andere klachten om te zien of uw kind erg ziek is.

Hoe vaak meten?
Een keer per dag de temperatuur meten is genoeg. Als uw kind steeds zieker wordt, en u denkt dat de koorts hoger is, kunt u opnieuw meten. Als uw kind zich niet ziek voelt hoeft u niet (meer) te meten.

Hoe lang?
Koorts kan een paar dagen duren. Hoe lang de koorts duurt zegt niet zoveel over hoe erg de ziekte is. Als het lichaam de infectie heeft opgeruimd, zakt de temperatuur weer. Heeft uw kind 5 dagen of langer koorts? Bel dan met de assistente van uw huisarts voor advies.

 • Koorts is een normale reactie van het lichaam bij een infectie met virussen of bacteriën. Bij koorts is het lichaam namelijk warmer. En bij een hogere temperatuur kan het lichaam virussen en bacteriën beter onschadelijk maken. Meestal is de infectie niet erg en gaat het vanzelf over.
 • Soms komt de koorts wel van een ergere infectie. Bijvoorbeeld een longontsteking of hersenvliesontsteking. Of door een kinderziekte (zoals mazelen). Uw kind kan die krijgen als het een prik van het consultatiebureau heeft gemist. Zulke ernstige infecties komen veel minder vaak voor.
 • Uw kind kan ook koorts krijgen na een prik tegen ziektes (inenting/vaccinatie) op het consultatiebureau. Dat komt omdat het lichaam dan afweerstoffen gaat maken (net als bij een echte infectie). Als uw kind daarna de bacterie of het virus binnenkrijgt waartegen geprikt is, wordt het er niet ziek van. Dat is dus precies de bedoeling van de prik.
  De meeste prikken kunnen de eerste 2 dagen koorts geven. De BMR-prik geeft soms na 5 tot 12 dagen koorts.
 • Soms is corona de oorzaak van koorts. Kijk bij corona.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Dit kunt u zelf doen als uw kind koorts heeft:

 • Geef uw kind extra te drinken. Of een waterijsje. Door koorts en zweten verliest uw kind meer vocht dan anders.
  Eten is minder belangrijk. Dwing uw kind niet om te eten.
 • Zorg dat uw kind genoeg rust krijgt. In bed blijven hoeft niet. Uw kind mag ook naar buiten.
 • Het lichaam moet de warmte kwijt kunnen. Geef daarom dunne kleding die los om het lichaam zit. In bed is een lakentje vaak genoeg. Als uw kind het koud heeft, geef dan weer een deken erbij. Afkoelen met koud water of een natte doek helpt niet tegen de koorts. Veel kinderen vinden het ook niet prettig.
 • Zorg dat er een ouder (of andere volwassene) thuis is die regelmatig kijkt hoe het met het kind gaat.
 • Let op andere signalen. In deze situaties is uw kind waarschijnlijk niet erg ziek:
  • het speelt, lacht, kijkt en reageert zoals u dat gewend bent
  • het ademt rustig en regelmatig
  • het heeft een gezonde kleur
  • het drinkt en plast zoals altijd
 • Soms wordt een kind met koorts in korte tijd toch zieker. Dan is het belangrijk dat iemand dat merkt. Blijf daarom ook letten op andere klachten bij uw kind. Zo merkt u snel of uw kind toch zieker wordt.

 

Boekje

Het boekje Mijn kind heeft koorts kan helpen om de adviezen te vinden die passen bij uw kind.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Paracetamol
Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Paracetamol is bij koorts het veiligste middel om te gebruiken.

Ontstekingsremmende pijnstillers
Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID`s genoemd. Deze middelen werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Voorbeelden zijn ibuprofen en naproxen.