Medische Encyclopedie – Apotheek Oudewater – Oudewater

Uw apotheek in Oudewater

Bij Apotheek Oudewater bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg.

Oude singel 11-21
3421ED Oudewater

Tel: 0348 56 13 82
Fax: 0348 56 25 75
E-mail: info@apotheekoudewater.nl

U kunt ons ook appen met korte vragen! App ons gewoon op 0348-561382. U krijgt zo snel mogelijk antwoord

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Kinkhoest bij kinderen

Inhoud

Kinkhoest bij kinderen

Wat is kinkhoest bij kinderen?

Kinkhoest is een ziekte van de neus, keel en longen. De oorzaak is een bacterie. 

Kinkhoest kan heftige hoestbuien geven, vooral bij kinderen. Bij het hoesten kan er veel slijm uit de keel in de mond komen. 

Baby’s kunnen er ernstig ziek van worden.

Jongeren en volwassenen worden niet erg ziek. 

De meeste kinderen in Nederland krijgen prikken tegen kinkhoest. Die zorgen ervoor dat ze meestal niet (erg) ziek worden van kinkhoest. 

Kinkhoest komt door een bacterie.

Uw kind krijgt de bacterie als iemand met kinkhoest niest of hoest. De kleine druppeltjes uit de mond of keel komen bij uw kind. Die ademt ze in.  

Hierna duurt het 1 tot 3 weken voor uw kind verkouden wordt. Het duurt dan nog 1 tot 2 weken voordat de hoestbuien beginnen.

Uw kind kan de bacterie ook aan anderen doorgeven. Dat kan als uw kind verkouden is tot ongeveer 5 weken daarna. Kinkhoest is dus al besmettelijk voordat de hoestbuien komen en u denkt aan kinkhoest. 

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Kinkhoest gaat vanzelf over. Het duurt soms wel een paar maanden.

 • Door het hoesten kan uw kind erg moe zijn. Zorg dan dat uw kind voldoende rust krijgt. In bed blijven is niet nodig.
 • Laat een kind met kinkhoest gerust spelen als het daar zin in heeft.
 • Naar school of het kinderdagverblijf kan ook gewoon als uw kind zich verder goed voelt.
  Uw kind thuis houden heeft weinig zin. Andere kinderen zijn vaak al besmet, omdat uw kind de bacterie al verspreidt voordat hij/zij de hoestbuien heeft.  
  Het is wel belangrijk om te melden dat uw kind kinkhoest heeft. Dan kan de leiding van de school of het kinderdagverblijf andere ouders over kinkhoest informeren. Zij kunnen dan opletten of hun kind ook kinkhoest heeft. 
 • Als u ook een baby heeft jonger dan 1 jaar:
  Neem contact op met de huisarts. Uw baby heeft namelijk nog niet alle prikken tegen kinkhoest gehad. Het kan zijn dat uw baby de prik eerder krijgt. Dat kan vanaf 4 weken oud.   
 • Als u meer dan 34 weken zwanger bent: Neem contact op met uw huisarts.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bel uw huisarts:

 • als uw baby jonger dan 1 jaar hoestbuien heeft
 • als u ongerust bent over de hoestbuien van uw kind. En u wilt weten of het kinkhoest is of iets anders. 
 • als u denkt dat uw kind kinkhoest heeft en u ook een jonge baby heeft.
 • als u denkt dat uw kind kinkhoest heeft en u ook ook een kind met een ernstige hartziekte of longziekte heeft.
 • als u / uw vrouw meer dan 34 weken zwanger bent.

Bel ook als u merkt dat uw kind steeds zieker wordt. Dat merkt u bijvoorbeeld als uw kind:

 • niet of te weinig drinkt
 • steeds overgeeft
 • suf wordt
 • benauwd wordt
 • heel snel gaat ademen
 • blijft huilen of gaat kreunen
 • een andere kleur huid krijgt 

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Vaccins
Om uw kind te beschermen tegen infectieziekten, wordt gebruikgemaakt van vaccins. Een vaccin bevat een kleine hoeveelheid aan dode of verzwakte levende virussen of bacteriën. Het lichaam reageert op de vaccinatie met het maken van antistoffen. Als het lichaam nu in aanraking komt met de echte virussen of bacteriën dan herkent je lichaam die en worden snel extra antistoffen aangemaakt. Je wordt dan niet of veel minder ziek.

Een voorbeeld van een vaccin is DKTP (Difterie, Kinkhoest, Tetanus en Polio), dat onderdeel is van het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen.

Zwangere vrouwen krijgen het advies om vanaf de 22e week van de zwangerschap het DKT-vaccin te halen. Dit vaccin is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Het vaccin verkleint de kans op kinkhoest bij de pasgeboren baby.

Macrolide-antibiotica
Kinderen jonger dan 2 maanden zijn nog niet gevaccineerd; zij kunnen dus met kinkhoest besmet raken. In dat geval kan de arts een macrolide-antibioticum voorschrijven, zoals claritromycine of azitromycine. Deze antibiotica bestrijden de kinkhoest-bacterie.